The Sparkling Blueberry

February 20, 2018 at 1:57 pm

5 Tipp Hogyan Lehet Zöldebb Otthonod 2018-ban!

5 Tipp Hogyan Lehet Zöldebb Otthonod 2018-ban!

Lehet, hogy nem értesz velem egyet, de én hiszek abban, hogy apró életmódbeli változtatásokkal is érhetünk el jelentős különbséget környezetünkben, és ez különösen igaz, amikor arról van szó, hogy zöldebb, fenntarthatóbb életet éljünk. Nagyon sokan azt gondolják, ha csupán egy-egy apró rossz szokást – legyen az mondjuk a rendszeres szívószál használat, vagy a hulladék nem szelektíven történő gyűjtése – megváltoztatnak azzal úgysem lesz jelentős a különbség a világ állapotában. Pedig ez nem igaz, hiszen ha mindenki csak egy kicsit változtatna környezetlkárosító szokásain az bizony mind-mind összeadódna és jelentősen segítene bolygónk állapotán. Arra kérlek tarts most velem, és változtass Te is az alábbi apróságokon, hogy 2018-ban egy boldogabb, egészségesebb és nem utolsó sorban környezetbarát otthont tudhass magadénak.

 

Hogyan legyen környezetbarát otthonom?

 

Válts palackozott ásványvízről vízszűrős kancsóra

 

Saját háztartásomban a legnagyobb probléma a palackozott ásványvíz fogyasztásunk mértéke. Mialatt Dubaiban éltünk hozzászoktunk a palackozott víz fogyasztáshoz (ott ugyanis minőségi okokból nem ajánlott a csapvíz ivás) és sajnos ezt a rossz szokást magunkal vittük Hollandiába, majd szépen haza is hoztuk ide Magyarországra. A helyzet akkor rosszabbodott igazán, amikor kisfiunk születése után – csúnyán szólva- túl lusták voltunk ahhoz, hogy mindig külön vizet forraljunk és hűtsünk neki a tápszerhez, így rákaptunk az üveges babavízre. A szomorú igazság az, hogy hiába gyűjtjük szelektíven a palackokat, elkeserítő mennyiségű, teljesen felesleges szemetet termelünk ezzel a szokással, így arra jutottunk, hogy beruházunk egy nagyméretű vízszűrős kancsóba. Ezek a szerkezetek már szinte minden nagyobb üzletben, széles választékban elérhetőek. Szén alapú szűrővel rendelkeznek, mely eltávolítja a csapvízből a vízkövet, a nehézfém maradványokat, növényvédőszerek maradványait és egyéb kemikáliákat (sajnos a gyógyszerekből visszamaradó hormonokat nem 🙁 ) sőt néhány fajta még teljesen bacimentessé is teszi a vizet.

 

Mondj nemet a műanyag zacsikra és válassz újrafelhasználható alternatívákat

 

Most nem csak a bevásárlásra gondolok, hanem például az élelmiszerek otthoni tárolására is. A műanyag zacskók valahogy mindig egyszerű megoldásnak tűnnek, egy-egy mindig van kéznél, de légy erős és tarts ki a környezetbarátabb alternatívák mellett. A textilből készült bevásárló és apróbb tároló zsákok fantasztikusak és teljesen környezetbarát opciót nyújtanak, csak ne felejts el mindig tartani egyet-kettőt a zsebedben/autódban/előszobában, így biztosan nem indulsz el nélkülük és nem kényszerülsz végül a műanyag megoldást választani. Az ételtárolás és fagyasztás is lehet zöldebb: ma már csodálatos környezettudatos opciók közül választhatsz, mint például a méhviaszos textilből készült szendvicskendők, vagy a mosható szilikon tárolók melyekben még fagyasztani is lehet.

 

környezetbarát otthon

via allsharktankproducts.com

 

Csináld magad takarítószerek a kevesebb hulladékért és a mérgektől mentes otthonért

 

Talán ez az egyik legnehezebb váltás, hiszen búcsút kell inteni a boltok polcairól egy mozdulattal leemelt takarító és mosószereknek és bizony időt kell szánni arra, hogy mi magunk elkészítsük ezek környezetbarát változatait. Ezzel nem csak környezetünknek, de egészségünknek sőt pénztárcánknak is jót teszünk, hiszen az otthon készített tisztítószerek a boltiak árának töredékéből megvannak (ráadásul nem termelünk felesleges hulladékot az újra és újra megvásárolt műanyag palackokkal, amiket nem is lehet újrahasznosítani ugyanis vegyszeres tárolóedényeket még kimosva sem vesznek be). Ha kedvet kaptál és tennél egy kísérletet, ajánlom figyelmedbe a Zöldbolt oldalát, ahol mindent beszerezhetsz a fenntarthatóbb takarításhoz.

 

Barátkozz össze a fa és bambusz eszközökkel

 

A mosogatószivacs, a főzéshez használt kanalak, csipeszek, a ház körül található millió műanyag kefe (fogkefe, körömkefe, wc kefe, padlósúroló kefe, mosogató kefe stb.), a poroló, a seprű, a nedvszívó törlők mind-mind műanyagból vannak és egytől-egyig a szemétdombon kötnek ki, amikor Te már nem használod őket tovább. Ott pedig aztán annyi idő alatt bomlanak le, hogy addigra se neked se leszármazottaidnak nem lesz már se híre se hamva ezen a bolygón. Igazán nem nagy áldozat ezeket zöldebb, lebomló alternatívákra cserélni, pláne hogy már számtalan lehetőség van pótlásukra, legyen az bambuszból készült fogkefe, fanyelű lebomló sörtéjű mosogató kefe, vagy pamut törlőkendő (melyet régi pólóidat felszabdalva Te is pillanatok alatt elkészíthetsz).

 

környezetbarát otthon

via redecker.de

 

Komposztálj, komposztálj és még komposztálj

 

Ha akárcsak egyszer is kielemeznéd miből is jön össze egy zsák szemeted, magad is meglepődnél milyen nagy részét teszik ki olyan dolgok amiket egyszerűen “vissza lehet adni az anyatermészetnek”. A komposztálás – még akkor is ha semmi érzéked a kertészkedéshez, vagy bármilyen természettel, zöld növényekkel kapcsolatos dologhoz – pofon egyszerű és manapság számos alternatíva áll a rendelkezésedre, csak meg kell találd a számodra legkényelmesebbet. Ahelyett, hogy a különböző ételmaradékokat, zöldség és gyümölcs pucolványokat, tea és kávé áztatványokat, kartont, papírzsepit és pamut anyagdarabokat egy kb. soha le nem bomló műanyag zsákba tömködöd majd jószívvel elküldöd a szeméttelepre, hogy az idők végezetéig ott pihenjen, inkább szórd mindezt egy komposzt edénybe és forgasd vissza a természet jól működő kis rendszerébe. Számos megoldás van már a komposztálásra akár lakáson belül, akár azon kívül szeretnéd végezni a dolgot, csak olvass utána egy kicsit. Ne rémülj meg a házi gilisztakomposztálóktól sem, ha ez nem a Te világod, még mindig számos lehetőség van akkor is ha nincs kerted, például ott a közösségi komposztálás vagy a modern komposztálógépek mint például ez.

 

Mit gondolsz be tudnád építeni ezeket a változtatásokat a háztartásodba?

 

Kiemelt kép via huyen. on Unsplash
0 likes MAGYAR # , , , ,
Share on: / / / /
 

11 thoughts on “5 Tipp Hogyan Lehet Zöldebb Otthonod 2018-ban!

 1. Reni says:

  Ez a kedvencem! 🙂

 2. Csilla says:

  Ezt a bejegyzésed választom ❤

 3. László Tünde says:

  Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat! Nem hiába lett ez a kedvenc cikkem 🙂

  1. Nagy Csilla says:

   Nekem a kedvenc bejegyzésem tőled,mert hasznos és érdekes ❤

 4. Meleg Vivien says:

  Nekem ez a kedvencem ☺️

 5. Bak Ildikó says:

  Nekem ez a kedvencem

 6. Droba Györgyi says:

  Imádom! Annyira igazad van! Néhányat már alkalmazok, de a többit is megfogadom 😉

 7. Alexa says:

  Ez a bejegyzés tetszik a legjobban.

 8. Polgár Attila says:

  Mi sem fogyasztunk már palackozott ásványvizet, beszereltünk egy vízszűrőt.

 9. Szabina Luzics says:

  Ez a kedvenc posztom, mert idéntől én is próbálkozom a “zöldítéssel” 🙂

 10. Nagy Andrea says:

  Ez az én kedvenc cikkem.

Leave a Reply

Értesülj elsőként a blog újdonságairól
Keresel valamit?
Szépséges Csipogás
TSB Instagram
Böngéssz a Pinterestemen!