The Sparkling Blueberry

February 18, 2018 at 10:28 am

Napvédelem Természetesen; Mert Nem Mindegy Mivel Kened Magad!

Napvédelem Természetesen; Mert Nem Mindegy Mivel Kened Magad!

Nyár, vízpart, napozás, UV sugarak és oh-oh … manapság már mindenki tisztában van vele milyen fontos, hogy a forró nyári hónapok alatt védjük magunkat a napsugárzás káros hatásaitól. Néhányan fájdalmas úton (leégés) tanulták meg a leckét, néhányan pedig még télen is használnak napvédő termékeket, annyira tartanak a káros sugárzás hatásaitól. De tudtad-e, hogy naptej és naptej között is van különbség? Hallottál például természetes naptejekről? Most minden kérdésedre választ kaphatsz!

 

Ha korábban már olvastál ezt-azt a blogomon, akkor tisztában vagy vele milyen fontos számomra a természetes szépségápolás. Igen ám, de néha nagyon nehéz “egészséges” alternatívát találni, különösen amikor az ember megfelelő natúr naptejet keres. De kezdjük az alapoknál;

 

Mitől is kell védenünk a bőrünket? A válasz egyszerű; az UV sugaraktól, pontosabban az UVA és UVB sugaraktól. A napvédő termékeken található SPF (Sun Protection Factor – magyarul nap védő faktor) mutatja mennyire eredményesen védi egy-egy termék a bőrünket az UVB sugaraktól (ezek a sugarak melyek a napégést, bőr károsodást illetve szélsőséges esetekben akár a bőrrákot is okozzák). A másik fajta, az UVA sugarak eredményezik a bőr felgyorsult öregedését és az apró sötét pigmentfoltokat. Amikor naptejet választassz fontos, hogy széles spektrumút keress, mely egyszerre véd mind az UVA mind az UVB sugarak ellen.

 

természetes naptejek

 

Sokan úgy gondolják minél magasabb SPF szám áll a naptej csomagolásán, annál jobban véd az adott termék a napsugárzással szemben. Ez azonban nem teljesen helyes így. Sajnos nincs nagy különbségegy 30-as SPF-el vagy egy 100 SPF-el rendelkező naptej között, sőt néhány esetben a magas faktorszám hamis biztonságérzetet kelthet az emberben. Úgy érezhetjük ugyanis, hogy a magas SPF használata esetén nem szükséges olyan gyakran újra kennünk magunkat, vagy még rosszabb, akár sokkal tovább is kint tartózkodunk a napon, mint az ajánlott lenne.

 

De mit is keress, ha idén a szokásos drogériás naptejek helyett inkább természetes (és egészséges) megoldást választanál?

 

  • Keress ásványi alapú naptejeket, a hagyományos kémiai napvédő termékek ugyanis telis-tele vannak olyan összetevőkkel melyek összezavarhatják hormonrendszered működését ( a gyerekekéről nem is beszélve)
  • Válogass a 30-as SPF-el jelölt termékek közül – ne legyen ennél alacsonyabb az SPF szám, mert az nem nyújt elegendő védelmet, de a sokkal magasabbnak meg már nincs jelentősége
  • Olvasd el az összetevők listáját, és keress olyan terméket, mely hozzáadott antioxidánsokat is tartalmaz; ezek segítik a bőr gyorsabb regenerálódását
  • Ha vízparti nyaraláshoz vásárolsz napozóterméket (vagy egyéb kültéri, erős izzadással járó sporthoz) akkor keress sűrűbb, vízálló naptejet

 

A legfontosabb azonban, hogy SPF szám ide- vagy oda ne felejtsd el 2 óránként újra kenni magad (ha vízben vagy, vagy aktívan sportolsz, akkor még gyakrabban). Sose várd meg, amíg kipirul a bőröd mielőtt újra kennéd magad, hiszen a leégés sokszor csak másnap jelentkezik.

 

Milyen naptejet használsz jelenleg?

 

0 likes MAGYAR # , , , ,
Share on: / / / /
 

Leave a Reply

Értesülj elsőként a blog újdonságairól
Keresel valamit?
Szépséges Csipogás
TSB Instagram
Böngéssz a Pinterestemen!